Verkoop nieuwbouw in de lift, meer starters kopen huis

De verkoop van nieuwbouwwoningen zit flink in de lift. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er meer dan 6.000 verkocht. Dat is 30% meer dan een kwartaal eerder en bijna 84% meer dan in dezelfde periode in 2023.

Bouw van een nieuwbouw wijk
Nieuws
Datum: 14-10-2024

Dit blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 vrijwel gelijk gebleven. Bestaande koopwoningen zijn in dezelfde periode wel weer duurder geworden.

Positieve ontwikkeling

Het was het derde kwartaal op rij dat er een stijging te zien was in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Voor die tijd was er juist anderhalf jaar lang sprake van een daling. Toch zijn nieuwe huizen met een gemiddelde prijs van € 479.000 niet goedkoop.

Bestaande bouw

Ook de verkoop van bestaande koopwoningen ging omhoog in het tweede kwartaal van 2024. Tussen maart en juli wisselden bijna 48.000 huizen van eigenaar. Bestaande koopwoningen zijn relatief meer in prijs gestegen dan nieuwbouwhuizen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning kwam in het tweede kwartaal uit op € 441.000. Volgens makelaarsvereniging is dat afgelopen zomer doorgestegen naar € 473.000.

Meer starters

Wat opvalt, is dat het aantal starters op de woningmarkt in de afgelopen maanden flink is toegenomen. Het gaat daarbij niet alleen om jonge starters tot 35 jaar, maar ook mensen in de leeftijdsgroepen daarboven.

Wij helpen u graag verder

Heeft u plannen om een – eerste – huis te kopen en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Als specialist op het gebied van woningfinanciering helpen we u graag verder. Neem gerust contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.