Vaak meer mogelijkheden voor woonstarters dan gedacht!

Droomt u van een eigen huis, maar schrikt u terug vanwege de stijgende huizenprijzen? Dat begrijpen we goed. Toch zijn er vaak meer mogelijkheden voor starters dan u denkt. We leggen u graag uit hoe u uw kansen kunt vergroten.

Jon stel met huissleutels van hun nieuwe huis in hun hand zitten voor een gekleurde muur
Nieuws
Datum: 25-06-2024

Bent u jonger dan 35 jaar en koopt u uw eerste woning? Dan kunt u duizenden euro's besparen! U hoeft dan namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit scheelt u maar liefst 2% van de koopprijs. Deze vrijstelling geldt voor woningen tot € 510.000. Bij een gemiddelde startershypotheek van € 350.000 betekent dit een besparing van € 7.000. Een mooie opsteker!

Meer lenen voor duurzaam huis

Koopt u een energiezuinig huis met minimaal energielabel C? Dan kunt u vaak een hogere hypotheek afsluiten. Voor een huis met energielabel A++++ kan dit bedrag oplopen tot maar liefst € 50.000 extra. Ook als u een minder energiezuinig huis koopt en dit wilt verduurzamen, kunt u meer lenen. Meer informatie hierover vindt u hier.

Hulp van (groot)ouders

Uw ouders of grootouders kunnen u ook een handje helpen bij de aankoop van uw eerste woning. Ouders mogen eenmalig bijna € 32.000 (2024) belastingvrij schenken als u tussen de 18 en 40 jaar bent. Daarnaast mogen zij jaarlijks € 6.633 belastingvrij schenken. Grootouders mogen jaarlijks € 2.658 belastingvrij schenken. Dit kan aanzienlijk helpen om uw maandlasten te verlagen.

Overweeg een starterslening

En kent u de starterslening al? Deze lening, aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting in samenwerking met gemeenten, kan het verschil overbruggen tussen de koopprijs en het maximale hypotheekbedrag dat u kunt krijgen. Meer informatie over de starterslening vindt u hier.

Diverse hypotheekvormen

Net als andere woningkopers kunnen starters kiezen uit verschillende hypotheekvormen, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest gangbare zijn de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Het is belangrijk om te weten welke vorm het beste bij uw situatie past.

Profiteer van renteaftrek

Voor nieuwe hypotheken geldt dat de renteaftrek alleen mogelijk is voor leningen die binnen dertig jaar worden afgelost. Voor starters kan deze renteaftrek een belangrijke besparing opleveren. Zorg dus dat u hiervan op de hoogte bent bij het kiezen van uw hypotheekvorm.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op voor advies. We staan klaar om u verder te helpen en uw woonwensen werkelijkheid te maken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.