Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer conflicten

Zestig procent van de werkgevers heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt. Ze kunnen maar moeilijk de juiste mensen krijgen om al het werk te verrichten. Dat leidt tot een hogere werkdruk en meer conflicten met werknemers. Hoe gaat u daarmee om?

Nieuws
Datum: 22-07-2024

Bij een personeelstekort moeten minder mensen het benodigde werk uitvoeren. De werkdruk wordt hoger. Als dat structureel is, kan het ziekteverzuim toenemen met als gevolg dat er nog minder medewerkers beschikbaar zijn. Werknemers voelen zich vanwege de krappe arbeidsmarkt juist sterk staan. Omdat ze gemakkelijker een andere baan vinden, durven ze sneller de discussie aan te gaan over regelingen en salaris. Of ze vertrekken naar een andere werkgever. En ten slotte: omdat nieuw personeel niet gemakkelijk te vinden is, worden soms minder gekwalificeerde mensen aangenomen.

Verzuim, arbeidsvoorwaarden en disfunctioneren

Zo heeft de krapte op de arbeidsmarkt geleid tot situaties waarin gemakkelijker conflicten kunnen ontstaan tussen werkgevers en werknemers. Bijvoorbeeld omdat er strakker wordt gestuurd op ziekteverzuim of vanwege een geschil over arbeidsvoorwaarden of over disfunctioneren. Nu zal personeelstekort naar verwachting nog lang een probleem zijn. Het loont daarom om te zoeken naar andere manieren om dat op te lossen. Bijvoorbeeld door goede software te gebruiken, processen te automatiseren of bepaalde machines aan te schaffen.

Extra’s voor uw medewerkers

Om goede mensen te behouden en te werven, kunt u misschien salarissen verhogen of arbeidsvoorwaarden verbeteren. U heeft (fiscale) mogelijkheden om allerlei regelingen zo betaalbaar mogelijk te maken. U mag bijvoorbeeld met de werkkostenregeling (WKR) een deel van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Denk aan bedrijfssport, kerstgeschenken, bonussen, personeelsfeestjes, benodigdheden voor de thuiswerkplek of zelfs kinderopvang op het werk. Verder kunt u het verzuimbeleid misschien verbeteren. Dan kunt u veel hebben aan een goede verzekeringen op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Wij gaan daarover graag met u in gesprek.

Meer juridische zaken over arbeidsrecht

Door meer aandacht te geven aan wat uw medewerkers nodig hebben, kunt u conflicten voorkomen maar nooit helemaal uitsluiten. En helaas is het niet altijd mogelijk om conflicten onderling op te lossen. Er vindt zelfs een stijging plaats van het aantal juridische hulpvragen op het gebied van arbeidsrecht. Als een conflict in uw bedrijf uitdraait op een rechtszaak, kunt u veel hebben aan een goede rechtsbijstandverzekering. Daarmee kunt u ook conflicten voorkomen door uw arbeidsvoorwaarden en contracten vooraf te laten checken bij de verzekeraar.

Neem contact op met ons kantoor voor een advies over werknemersregelingen en een goede rechtsbijstandsverzekering.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.