Bedrijfsruimte huren en aanpassen? Denk aan het huurdersbelang!

U huurt een bedrijfspand of een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. Van de verhuurder mag u dat opknappen naar uw eigen wensen. Maar wat als er schade ontstaat aan uw aanpassingen? Valt dat dan onder uw inventarisverzekering of onder de gebouwenverzekering van de verhuurder?

Bedrijfsruimte renoveren
Nieuws
Datum: 17-07-2024

Uiteraard sluit u voor uw bedrijfsmiddelen een inventaris- en goederenverzekering af. Schade door diefstal, brand, storm en waterschade wordt dan vergoed. Dat klopt, maar daarbij gaat het alleen om schade aan losse zaken zoals bureaus, stoelen en tafels. Heeft u een gietvloer laten leggen, een wandschildering aangebracht of het plafond bewerkt? Dat zijn zaken die aan het pand vastzitten. U kunt ze niet zonder schade verwijderen en meenemen na afloop van de huurperiode. Daarom kunt u bij schade geen beroep doen op de inventarisverzekering.

Huurdersbelang verzekeren

Ook de gebouwenverzekering van de verhuurder biedt geen soelaas. Als het gebouw u casco ter beschikking is gesteld, heeft de eigenaar het ook casco verzekerd. De aanpassingen heeft u zelf aangebracht of overgenomen van de vorige huurder. U heeft voor die aanpassingen betaald en u heeft er dus belang bij dat schade vergoed wordt. Dat wordt het zogenaamde huurdersbelang genoemd. Dit kunt u apart verzekeren, meestal als aanvulling of als aparte dekking bij de inventarisverzekering. U bepaalt wat de waarde is van de aanpassingen. De premie die u betaalt, is gebaseerd op het verzekerde bedrag en het risico op schade.

Waarde bepalen

Onder het huurdersbelang kan veel meer vallen dan een opgeknapte muur of plafond. In feite gaat het om alles wat aard- en nagelvast aan het pand zit. Denk bijvoorbeeld aan een keukentje, een alarminstallatie, lichtreclame, een nieuw raam, een vaste bar of een uitbouw. Het kan ook zijn dat u in een nieuw gebouw een ruimte huurt en zelf de elektra en toiletgroepen moet installeren. Het huurdersbelang kan dus behoorlijk groot zijn en in de duizenden of tienduizenden euro’s lopen. Als u flink in de wijzigingen heeft geïnvesteerd, kunt u het beste een taxateur inschakelen om de waarde van het huurderbelang vast te stellen.

Op maat verzekerd

Gaat u een pand huren en opknappen? Of neemt u aanpassingen over van de vorige huurder? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u hoe u het huurdersbelang kunt verzekeren naast de inventaris en de goederen in uw bedrijf. Bovendien nemen we uw andere bedrijfspolissen graag onder de loep en zorgen we ervoor dat u op maat verzekerd bent.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.