Ander businessmodel voor betere overlevingskansen

Sinds een jaar of twee stijgt het aantal faillissementen in Nederland. En nu de economie wat afkoelt, voelen ondernemers zich onzekerder over hun toekomst. Houd daarom goed in de gaten of uw bedrijf in zwaar weer dreigt te komen. Door tijdig uw businessmodel te veranderen, verbetert u uw kansen en mogelijkheden.

Business model; krijtbord met aantekeningen en een stijgende pijl
Nieuws
Datum: 19-06-2024

Wat kunt u doen als u merkt dat het wat minder goed gaat met uw bedrijf? Net als bij de start van uw onderneming analyseert u dan hoe uw positie in de markt is en hoe u er financieel voor staat. Dat geeft direct een beeld van de veranderingen die nodig zijn. Misschien sluiten uw producten en diensten niet meer goed aan op de verwachtingen en behoeften van uw klanten. U kunt dan klanten verliezen. Als uw omzet daalt en uw kosten stijgen, is het mogelijk dat u onvoldoende overhoudt om van rond te komen. Ook kunt u dan facturen van leveranciers misschien niet meer op tijd betalen en loopt u schulden op.

Op tijd ingrijpen

Het is belangrijk om tijdig in te zien dat het de verkeerde kant opgaat. Want hoe eerder u ingrijpt, hoe groter de kans dat u het tij kunt keren. U kunt zich bijvoorbeeld gaan richten op andere markten of andere doelgroepen. U kunt uw producten of diensten aanpassen door het aanbod uit te breiden of juist door u te specialiseren. Uw klanten stellen een online webshop misschien op prijs of u houdt ze binnen door meer service te bieden. Ga ook na op welke kosten u kunt besparen. Wat levert verduurzaming op? Kunt u toe met een kleiner bedrijfspand of kunt u een deel van het pand verhuren? En laat ons uw verzekeringsportefeuille doorlichten om na te gaan of u zich voordeliger kunt verzekeren.

Naar een nieuw businessmodel

Als u uw bedrijf klaar wilt maken voor een succesvolle toekomst, gaat dat gepaard met veranderingen. U moet investeren bijvoorbeeld in opleidingen, nieuwe bedrijfsmiddelen, IT, werving van personeel of verduurzaming. Dat vergt veel, zowel financieel als aan motivatie en inzet van uzelf en uw medewerkers. Daarom wilt u goed afwegen hoe u die veranderingen het beste realiseert. Bij de Kamer van Koophandel vindt u een plan om stapsgewijs te komen tot een nieuw businessmodel. Zo kunt u moeilijke tijden voor zijn en uw onderneming levensvatbaar en gezond houden.

Sparren met uw financieel adviseur

Uiteraard kunt u op ons rekenen als er iets verandert in uw bedrijf. Wij gaan na welke risico’s u erbij krijgt als u anders gaat werken en welke risico’s juist wegvallen of verminderen. Als dat duidelijk is, kunnen we uw verzekeringspakket aanpassen. Wij zorgen er dan voor dat u op maat en voordelig verzekerd bent. Heeft u een financiering nodig? Dan bespreken we met u wat uw mogelijkheden zijn en hoe u uw kansen op een zakelijk krediet vergroot. Wilt u alvast met ons sparren over op handen zijnde veranderingen? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.